Яка кавоварка підійде саме Вам і як її вибрати?
Як відомо, кава є одним з найпоширеніших напоїв у світі і на сьогоднішній день існує досить багато способів його приготування від простого в турці або французькій пресі, до приготування у високотехнологічних електричних приладах. Резонно постає питання, як вибрати кавоварку для дому, щоб вона була прийнятною ціною і при цьому варила смачний і ароматний кави. Я не вважаю себе великим знавцем цього напою, але п'ю його постійно і не можу уявити собі ранок без чашки міцної, добре звареної кави. І, щоб домогтися чудового смаку цього напою, мені довелося змінити кілька кавоварок на кухні, так як смак того кави, що вони готували, мене не влаштовував. І зараз я хочу поділитися з вами своїми враженнями і допомогти відповісти на питання як вибрати кавоварку для дому.
Гейзерна кавоварка
Так, моє знайомство з цим чудовим напоєм почалося саме з гейзерній кавоварки. Зрозуміло, до її придбання я теж пив каву, але тільки розчинна, але це вже інша розмова.
Перші гейзерні кавоварки були без вбудованого нагрівального елемента і їх доводилося ставити на плиту, щоб зварити каву. Нині ж існують кавоварки такого типу, які самі нагрівають воду, і користуватися ними досить просто.
Схематичне зображення кавоварки гейзерного типу ви можете подивитися на рисунку: A - нижній відсік кавоварки; B - чаша для кави; C - верхній відсік.
Щоб зварити каву в такому апараті, потрібно залити воду в кавоварку. Потім поставити всередину вузьку вертикальну трубочку, яка розширюється в самому низу і прилягає до дна кавоварки. На цю трубочку нанизується чаша з кавою, яка кріпиться або посередині всього посудини, або ближче до верхнього краю. Коли вода закипає, вона починає підніматися з цієї трубочки вгору і вихлюпуватися з неї, потрапляючи на каву в чаші. В дні чаші зроблено велику кількість дрібних дірочок, через які вода стікає назад вниз. Таким чином, вода багаторазово проходить через каву, в результаті чого і відбувається його заварювання. Весь процес займає близько п'яти хвилин.
Існує дещо інша конструкція цих приладів, як показано на малюнку, в якій вода, залита в нижню частину кавоварки, проходить через чашечку з кавою, встановлену вище, і далі у верхню частину, де і збирається вже готовий напій. Тобто, в такої конструкції приладу через мелені зерна вода проходить тільки один раз.
Кава, зварена в гейзерній кавоварці, за смаком мені подобався, але все ж такий спосіб не дозволяє витягти максимум містяться в ньому корисних і ароматичних речовин. Але є і незаперечна перевага у таких кавоварок перед іншими - це можливість приготування не тільки каву, але і чаю, заварювання трав і все, що душа забажає.
Ще одні плюсом, на мій погляд, є відсутність швидко снашиваемых деталей як, наприклад, у крапельних кавоварках. Тобто вам не доведеться нічого змінювати, витрачаючи на це гроші. Така кавоварка буде служити до переможного кінця без погіршення якості роботи.
І так, як же правильно вибрати кавоварку гейзерного типу? Думаю, дуже просто, якщо знати кілька речей:
- Обсяг кавоварки. Мабуть, вам потрібно буде визначитися з цим параметром, орієнтуючись на те, що сучасні кавоварки розраховані на 1, 2, 3, 6, 9 і 18 порцій кави. Тільки майте на увазі, що під порцією виробник може розуміти дуже маленьку кавову чашечку.
- Потужність приладу коливається від 450 до 1000 Вт і, як правило, безпосередньо залежить від обсягу кавоварки, тобто чим більше обсяг ви вибрали, тим більше потужність повинна бути у цього приладу.
- Матеріал, з якого зроблений прилад. Як правило, колба кавоварки металева, а кришка з скла або прозорого пластика, що дозволяє вам спостерігати за процесом приготування кави. Ручка кавоварки бажано повинна бути виготовлена з теплоізоляційного матеріалу.
Додаткові функції, які не так важливі, але можуть у певних обставинах полегшити процес приготування кави. Це такі функції як:
- таймер затримки включення;
- автовимкнення після приготування;
- підтримка кави гарячим;
- наявність ненагревающейся основи приладу;
- світловий індикатор;
- наявність регулятора фортеці кави;
- наявність регулятора термостата.
Наступним видом кавоварок, з яких мені довелося випити кави, булакраплинна кавоварка.
Крапельна кавоварка
Зізнаюся вам, що, на мою думку,кавоварки крапельного типу займають одну з нижчих щаблів серед приладів для приготування кави. Вони є найдешевшими і, напевно, як наслідок найпоширенішими кавоварки для дому.
Приготування кави в них відбуваєтьсяфільтраційним способом, тобто вода, налита в колбу, нагрівається до температури 87-95 градусів і капає на мелену каву, розташований в сіточці під нею. Далі вода, що пройшла через каву, потрапляє в кавник і на цьому процес завершується. Приготування однієї чашки напою займає кілька хвилин, а кількох порцій - значно довше, адже вода проходить через каву досить повільно (по краплях), проте це все одно не дозволяє зібрати з кави ті речовини, які він здатний віддати. Саме тому я не є шанувальником кавоварок крапельного типу.
Але все ж, якщо вам захотілося придбати таку кавоварку, зясуйте спочатку наступні моменти:
- Потужність кавоварки. Як і з гейзерна кавоварки, потужність тут, як правило, безпосередньо залежить від обсягу. Але є у крапельних кавоварок одна тонкість. Чим менше потужність приладу, тим довше за часом готується напій і тим міцніше він буде. Тобто, якщо ви любите міцну каву, то вибирайте кавоварку з мінімальною потужністю (близько 750-800 Вт), інакше вам доведеться задовольнятися темною, злегка пахне кава рідиною.
- Протикраплинна система. Ця функція обов'язково повинна бути присутньою в обраній вами кавоварці. Суть її в тому, що кавоварка автоматично перестане працювати, якщо зняти кавник під час приготування кави, і знову почне, коли кавник буде повернуто на місце. Тим самим ви можете налити собі чашечку кави, не чекаючи закінчення всього процесу.
- Фільтри кавоварки. Обов'язково зверніть увагу, який фільтр у кавоварки крапельного типу. Вони бувають трьох видів: нейлонові, "золоті" і одноразові паперові. Найпоширеніші - нейлонові, розраховані на 60 заварювань. Однак мало хто з власників таких кавоварок так часто змінює їх, а може і взагалі ніколи не змінює. "Золоті" фільтри складаються з того ж нейлону, але покритого шаром нітриду титану. Відрізняються вони від перших лише трохи більшим терміном служби і більш високою ціною. Одноразові паперові фільтри вважаються найбільш екологічними, але їх доведеться міняти кожен раз при приготуванні кави, а вони, зрозуміло, коштують грошей.
До додаткових функцій можна віднести:
- захист від переливання, коли апарат автоматично вимикається при досягненні максимального обсягу каву в кавнику;
- наявність плаваючої кошика фільтротримача, яка від'їжджає убік, що дозволяє більш зручно засипати каву;
- функцію вибору фортеці кави.
Переглянути відео огляд крапельних кавоварок можна на цьому відео.
Тепер давайте перейдемо до розгляду наступного виду кавоварок.
Ріжкова кавоварка (еспрессо кавоварка)
Кавоварка еспресо дозволяє приготувати каву еспресо (так називається кави, приготований з перемелених зерен, шляхом пропускання через них пари під високим тиском) і капучіно (кава еспресо з молочною пінкою). Ріжковими ці кавоварки називаються тому, що каву засипають у спеціальний металевий або пластмасовий ріжок. Такий тип приладів поєднує в собі максимальні на сьогоднішній день можливості кавоварки для дому та доступну ціну.
Давайте при розгляді процесу приготування кави еспрессо кавоварки відразу визначимося, що вони бувають двох видів - Steam-Espresso і Pump-Espresso.
Кавоварки Steam-Espresso належать до молодшого класу і відповідно мають більш низьку ціну. Вода в такій кавоварці заливається в герметичний посудину і доводиться до кипіння. Коли в ньому збирається достатня кількість пара, під його тиском відкривається клапан і вода проходить через ріжок з кавою і потрапляє в чашку. Я маю на увазі звичайну чашку для кави, яка підставляється під ріжок.
До значних мінусів цього виду ріжкових кавоварок можна віднести низький тиск води, під яким вона проходить через ріжок з кави (близько 4 бар), що не дозволяє максимально витягти так бажані нами ароматичні речовини з перемелених зерен. Нагрівання води до 100 градусів так само несприятливо позначається на процесі приготування напою, адже оптимальна температура близько 90 градусів.
Pump-Espresso - помпові кавоварки еспресо. Такі кавоварки сьогодні є кращим рішенням в домашніх умовах для любителів справжнього, меленої кави. Вода заливається в резервуар, з якого з допомогою електричного насоса подається в котел, створюючи в ньому тиск близько 15 бар. Тут вона нагрівається до 87-95 градусів і проходить через ріжок із вставленим у нього фільтром з щільно утрамбованим меленою кавою. Ріжок вставляється в кавоварку, як би трохи вкручиваясь в неї по різьбі. Такий механізм щільно тримає ріжок з фільтром всередині в кавоварці, не даючи їм вирватися під тиском 15 бар. Внизу ріжка є два вихідних отвори (сопла), під які і підставляються одна або дві чашки для кави.
На які характеристики варто звернути увагу при виборі еспресо кавоварки.
- Тиск води. Як я вже розповів, тиск залежить від класу кавоварки і чим воно вище, тим більше речовин вдасться витягти з кави.
- Капучинатор буває у вигляді окремого сопла збоку від підставки для чашок. Для того, щоб зробити піну, потрібно піднести кухоль з молоком до капучинатору і включити прилад на режим "капучіно". З капучинатора почне виходити струмінь пара, яка і буде перетворювати молоко в піну. Є еспресо кавоварки зі вбудованим капучинатором. У такому випадку вам буде достатньо опустити шланг в пакет з молоком, а все інше зробить прилад - спершу наллє в чашку кави, а зверху молочну піну. Але ціна таких кавоварок значно вища і, на мій погляд, не виправдовується. Адже ми ж говоримо про те, як вибрати кавоварку для дому. Так що, я думаю, зробити піну для капучино можна і в ручну, але а ви вже самі вирішуйте, чи варто вам значно доплачувати за цю функцію.
- Матеріал, з якого виготовлений ріжок - метал або пластик. Металеві ріжки вважаються краще, так як кава у них сильніше прогрівається і стає насиченішим.
- Об'єм резервуара для води сильно розрізняється в кавоварках Steam-Espresso і Pump-Espresso. В перших він буває від 0,2 до 0,6 літра, а по друге до 1,5 літра. Але майте на увазі, що за один раз ви зможете зварити максимум дві чашки кави.
- Потужність кавоварки Steam-Espresso не перевищує 1000 Вт і чашка кави готується близько двох хвилин. Pump-Espresso кавоварки бувають від 1000 до 1700 Вт, час приготування в них близько півхвилини.
Як ви, напевно, вже здогадалися, я зупинив свій остаточний вибір на еспресо кавоварки типу Pump-Espresso і цілком задоволений тим кави, який вона готує мені вранці. І все б добре, але й такою потужною, так і за ціною не дешевої машині є недолік. Ні, не лякайтеся, це не з тих недоліків, які я описував вище. Я кажу лише про те, що доведеться витратити трохи більше часу, щоб помити таку кавоварку після використання.
На відеоролику добре показаний процес приготування еспрессо та капучіно в рожкової кавоварці. Однак, якщо вас зацікавить такий прилад, не рекомендую купувати його за цьому рекламному ролику, так як ціна, на мій погляд, тут сильно завищена.
Капсульна кавоварка
По мимо тих кавоварок, що я описав, існують ще капсульні. У них кава заряджається в герметичних пластикових або алюмінієвих капсулах, які в процесі приготування проколюються в трьох місцях і через них спочатку проходить струмінь повітря, а потім вода.
У таких кавоварках спосіб приготування кави полегшується тим, що не треба самому піклуватися про правильне перемелюванні зерен в кавомолці, але багато гурмани вважають, що цей ароматний кави може вийти тільки з зерен, які були перемелені безпосередньо перед приготуванням напою. Так що заяви виробників про те, що, використовуючи капсули, ви отримуєте ароматний свежеперемолотый кави, довіряють не всі. Та й у такому випадку ви будете обмежені вибором лише тих сортів кави, капсули яких продаються у магазинах. Але при всьому цьому капсульні кавоварки набувають популярності.
Сам я ніколи не пробував каву з такого апарату, так що нічого не можу сказати за якістю його приготування. Але подивитися як працює капсульна кавоварка можна на цьому відео.
Французький прес
Закінчу я, мабуть, свою розповідь про кавоварках для будинку так званим французьким пресом. Це не електрична кавоварка, так що назвати її приладом, мабуть, не вийде. Але зате вона не має рівних собі в похідних умовах.
Складається французький прес з скляної колби, в яку заливається вже гаряча вода і насипається кави. Зверху вставляється поршень з сіточкою на кінці. Через кілька хвилин, коли кава завариться, поршень опускається вниз на дно колби, тим самим притискаючи його до дна.
У нашій країні кавоварки можна придбати фірми Binatone, Bosch, DeLonghi, Krups, Moulinex, Philips, Rowenta. Зрозуміло, це не повний список виробників, але якщо ви вирішите купити кавоварку мало відомої сумнівної фірми, будьте готові до можливих розчарувань як з боку якості приготованого нею кави, так і міцності матеріалів, з яких буде зроблена кавоварка.
Ви можете сказати, що я не розповів тут про комбінованих кавоварках ікавомашинах, але, на мій погляд, ці прилади виходять за рамки обговорення того, як вибрати кавоварку для дому.
В кінці хочу побажати, що яку б кавоварку ви не вибрали, нехай вона служить вам вірою і правдою довгий час і балує смачним, неповторним ароматом свіжомеленої кави.